Geld moet rollen

Hoe kun je de quiz gebruiken?

‘Geld moet rollen!’ bestaat uit zes op zichzelf staande lessen over de volgende onderwerpen:

  1. Wat is geld?
  2. De euro
  3. Munten en bankbiljetten
  4. De betaalrekening
  5. Wisselkoersen
  6. Inflatie

Per les is aangegeven uit hoeveel vragen die bestaat en hoe lang een leerling er ongeveer mee bezig is. De lessen kunnen in een willekeurige volgorde worden gemaakt. De lessen zijn opgebouwd uit een aantal meerkeuzevragen. Per vraag wordt eerst een korte toelichting gegeven. Hierna kan de vraag worden gemaakt. Aan het eind van de les worden alle antwoorden gegeven en wordt aangegeven of een vraag goed of fout is gemaakt. Definities van bepaalde begrippen die te maken hebben met geld zijn visueel uitgelicht. Op de definitiepagina zijn alle definities terug te vinden.

Niveau en examenonderwerpen

Les 1 tot en met 4 zijn geschikt voor onder- en bovenbouw van het VMBO. Les 5 en 6 over wisselkoersen en inflatie zijn alleen geschikt voor bovenbouw VMBO. ‘Geld moet rollen!’ behandelt onderstaande onderdelen uit het examenprogramma:

  • Consumptie,
  • Consumentengedrag,
  • Basis Geld- en Bankwezen,
  • Budgettering.

Waar kan de les worden gemaakt?

‘Geld moet rollen!’ kan worden gemaakt op een computer, tablet of smartphone, zowel in de klas als bij leerlingen thuis als huiswerk. Ook kunnen leerlingen met de informatie een werkstuk maken en dit presenteren.